vad är anorexi -

Psykisk ohälsa, texter

Anorexi. Vad tror personer det är och vad innebär det. Vad jag vet så är det väldigt många som vet att det är en sjukdom, en sjukdom där man slutar äta helt och tränar hela tiden. Det är ofta det jag får höra och det är så väldigt många uppfattar sjukdomen.

De här är min uppfattning av sjukdomen under alla dessa år jag vart sjuk.
Det är inte så. Inte alls. Visst det går ut över maten och det kan gå ut över träningen men det betyder inte att man slutar äta helt och det betyder inte heller att man tränar hela hela tiden. Anorexia är en psykiskt sjukdom och det menas att det sitter i psyket, i hjärnan. Det är enbart tankarna som är ganska sådär väldigt störda och fel, för det är fel, väldigt enormt mycket fel i tankarna. När det är fel i dem så blir allting fel och synen på sig själv förändras något enormt. Synen och tankarna kan skifta från en minut till nästa. Ena minuten kan man se sig kanske ganska okej och känna sig okej i sin kropp till att nästa minut se sig själv som världens tjockaste och fulaste människa. Jag menar inte att man ser sina ben lite större, det är som att benen är flera meter stora och när man står där i spegeln ser man hur kroppen växer och blir större & större för varje sekund som går.

Det är den där lilla rösten som är väldigt stor som är problemet. Problemet är egentligen inte maten i sig utan att man har den där ständiga rösten "du är tjock, ät inte det, gå ner i vikt, du är ful, ingen vill ha dig osv" i huvudet konstant. Att det sen går ut över maten är en annan sak men det betyder inte att man aldrig äter och det betyder verkligen inte att man tränar hela tiden. Det finns olika stadier i sjukdomen, jag är i en stadie och en annan är någon helt annan stans. I början av min sjukdom drog jag ner på maten ja, men jag slutade inte äta helt. Efter väldigt länge när sjukdomen tagit över mig helt helt helt slutade jag äta helt. Under en ganska lång period men inte såg jag mig smalare för det. Alla slutar inte äta helt, för alla är inte likadana. Oftast drar man ner på maten för att den där rösten tar över ens hjärna och får kroppen att inbilla sig själv att den inte är hungrig eller behöver äta. Ingen klarar sig helt utan mat speciellt länge, det går bara inte.

Det jag ville säga var nog att anorexia betyder inte att man måste se ut som ett skelett och aldrig äta och träna hela tiden. Anorexia betyder att man är psykiskt ostabil, sen att det går ut över maten är som sagt en annan grej men det slutar oftast inte med att man slutar äta helt. Det finns olika stadier i sjukdomen också, man kan bli bättre från sjukdomen och när man kämpar för att bli frisk måste man äta också. Rösten kan fortfarande finnas kvar och det kan vara väldigt jobbigt att äta men man är fortfarande sjuk. När man inte äter får den där lilla rösten i huvudet näring och blir ännu värre och man ser sig själv ännu större-vill gå ner i vikt mer. Vi som tyvärr har en ätstörning äter också. Det har människor lite svårt att förstå och det kan göra ganska ont i dem/sig när man får höra att man inte är sjuk för att man äter. För det är man, det sitter inte i maten utan i huvudet. Man kan må hur dåligt som helst fast man äter, det sitter i huvudet.
Ville bara skriva detta inlägget för jag vet att så många personer mår eller har mått så dåligt över vissa kommentarer som beror på att människor inte kan så mycket vilket jag självklart förstår för det hade jag inte heller gjort om jag inte hade vart fast i skiten själv..

Gillar

Kommentarer

maado
maado,
Ett välformulerat inlägg som jag tror många kan känna igen sig i. Jag fick alltid frågan om jag hade anorexia när jag var yngre för att jag var väldigt smal, något som retar mig än idag. Jag tänkte aldrig på mat eller träning utan det har kommit nu när jag gått upp i vikt. Jag har en betydligt osundare relation till mat idag än jag hade då och många av dom "onda" tankarna har kommit från andras kommentarer gällande min kropp.
För jävligt egentligen vad man låter andra påverka en.
nouw.com/maado
nikolinapettersson
nikolinapettersson,
Tack snälla fina du! Vad glad jag blir för din kommentar!
Ja tyvärr påverkas man allt för lätt av vad andra säger.. Hoppas du mår bra iallafall <3
nouw.com/nikolinapettersson