men ryck upp dig då!!!! -

Psykisk ohälsa

Denna texten är skriven av nouw.com/bellss för ca ett år sedan men jag tycker personligen att texten är väldigt bra och fick dela med mig av den här.

"Men ryck upp dig, bli frisk". Jag vet inte hur många gånger jag har hört den förut.
Men psykisk ohälsa, vadå, det är väl bara att bli frisk? Lägga sig på soffan framför en komedi och komma på lite andra tankar, hur svårt kan det vara?
Jag tror helt ärligt inte att det går att leva sig in i hur det är att ha en form av psykisk ohälsa om man aldrig har varit med om det. Det är inte samma sak som en somatisk sjukdom, nej. Men det kan vara precis lika plågsamt och allvarligt. Nu pratar jag generellt för all psykisk ohälsa men man är så jäkla fast i tankarna.
Det är inte bara att skratta för någon med depression. Det är inte bara att lägga undan rakbladen för någon med självskadebeteende. Det är inte bara att börja ta för någon med anorexi. Och en alkoholist kan inte bara byta ut alkoholen mot saft.
Mycket riktigt, det är ovanstående man måste göra. Man måste sluta med det sjuka. Men det är inte att bara göra, det är så mycket mer.
Jämför det med en svår cancer. En tumör växer till sig, den växer sig större och gör allt mer skada. När du väl upptäcker den och uppsöker en doktor så har sjukdomen redan tagit fart så pass att du måste behandlas. Du har en lång väg framför dig och den kommer bli allt annat än snabb och enkel.

Sen tar vi en psykisk sjukdom, i det här fallet anorexi. Något växer till sig inom dig, ett självhat, en vilja att förändra, känslor efter ett trauma. Det kan vara olika, men gemensamt är att något händer, något förändras. Sjukdomen växer sig starkare. När du väl uppsöker en doktor, då är du med all säkerhet fast i tankarna. Hur illa vid du är, det varierar, men hade allt stått rätt till hade du aldrig uppsökt en doktor (eller ja, terapeut, psykiatriker, ni fattar). Du har en lång och hård väg framför dig till friskhet, det är en riktig jävla kamp.

Somatiska sjukdomar får konsekvenser som psykiska inte får, och tvärtom. Men en tumör och en ätstörning, eller kanske ett självskadebeteende, är alla något ovälkommet som tar över. Det är inte du. Du är inte din tumör, du är inte din diabetes. Du är inte heller din depression.

Men en psykisk ohälsa kan i många fall vara som en drog. Sjukdomen ger dig bekräftelse när du avstår från att äta, ångesten släpper när du skär dig, problemen försvinner när du väljer alkoholen.
Ja, ni förstår.
Så är det verkligen bara att rycka upp sig? Nej, verkligen inte.
Det kräva styrka, envishet, mod och en massa, massa arbete. Det finns folk som dör i psykisk ohälsa, det är ett allvarligt problem. Och det är inte självförvållat, man vill inte bli sjuk. Men man blir det ändå.

Men precis som att du kan bli friskförklarad från din cancer, så kan du bli friskförklarad från en depression. Eller vad man nu lider av. Det går, faktiskt

(som sagt, texten är inte skriven utav mig utan utav fina nouw.com/bellss )

Gillar

Kommentarer