En bibel för dig med ätstörningar -

Det dåliga samvetet

"Visst mår man dåligt när det i ens inre ständigt pågår en kamp mellan förnuftet och känslan. Förnuftet inser och accepterar kroppens behov, medan känslan utsätter kroppen för regelrätt tortyr genom att kämpa emot dess behov. Man slits mellan de båda viljorna - som kan upplevas som två ständigt pågående monologer - med både fysiskt och psykiskt lidande som följd. Det dåliga samvetet man får så fort man har tillgodosett ett minimum av det kroppsliga behovet gör att man blir rädd: rädd för att förlora kontrollen, rädd för att äta mer än föregående dag. Man måste äta mindre än föregående dag, eftersom det visar på att man fortfarande har kontroll, att man är kapabel till förändringar. "

Bantning

" Det är knappast en överdrift att säga att de flesta kvinnor någon gång har prövat en kortare eller längre bantningskur. Tyvärr är det heller ingen överdrift att säga att inte bara kvinnor, utan även flickor ända ner i sjuårsåldern har försökt gå ner i vikt, säkert utan att behöva det. Man kan se det som en generationsfråga, där bantandet går ner i åldrarna för var generation. Det tycks vara så att de som började banta i slutet av 1960- talet gjorde det i vuxen ålder, de som började banta i slutet av 8+-talet gjorde det som tonåringar, medan åldern på dem som börjat banta därefter krymper nedåt för varje decennium.
I det fall där små flickor bantar, har de ibland mödrar som bantar eller ofta pratar om mat, men de kan lika gärna ha läst eller hört något om "att vara för tjock" och genast koppla det till sitt egenvärde. Många gånger har maten intagit en speciell plats i familjer där någon så småningom får en ätstörning. Kanske har familjen lagt stor vikt vid att maten ska vara nyttig och hälsosam. Någon i familjen kanske tränar och har fått höra hur man ska äta, eller så har någon behövt äta en speciell diet av olika skäl. I andra familjer har man över huvud taget inte ätit gemensamma måltider därför att alla har haft olika aktiviteter just vid middagsdags. Då är de väldigt lätt att barnen hoppar över maten och säger att de redan har ätit eller ska äta med/hos en kompis."

Hetsätning och vikt

"När man växlar mellan svält, hetsätning och kräkningar leder det för de flesta till stora variationer i vikt. Det är självfallet både obehagligt, opraktiskt, jobbigt och besvärligt, men har faktiskt inte att göra med vad man äter, utan snarare sättet man äter på. Många tror att vissa livsmedel gör att man väger ett visst antal kilon, men så enkelt är det inte. Anledningen till att man går upp och ner i vikt är att det blir för besvärligt för kroppen att följa med i alla turer, och därför måste den kompensera med vatten på olika ställen, framförallt runt magen. Därför är det lönlöst att väga sig efter en hetsätning och kräkning, eftersom en eventuell förändring bara reflekterar skillnaden i vätska."

Kräkningar och kroppens reaktioner

"De allra flesta tycker att det är obehagligt att kräkas, oavsett orsak. Anledningen till att man ändå gör det när man har en ätstörning är den oerhörda ångesten man känner inför tanken på att det man nyss har ätit omedelbart lägger sig som fett i kroppen. När du har läst ut boken, kommer du att förstå att kroppen har många andra uppgifter att utföra innan den kommer så långt som till att bygga upp ett fettlager utifrån det du förser den med varje dag.

Trots obehaget det innebär att kräkas, blir det för många faktiskt en vana; likaväl som man tvättar händerna efter ett toalettbesök, lika lätt och automatiskt kan det vara att kräkas. Och när något har blivit en vana, funderar man sällan över vad den får för konsekvenser. Skriv en lista med negativa konsekvenser av kräkningar - och håll den hela tiden i minnet."


Detta är delar ur boken "Mattillåtet - Gisela Van der ster" Boken hittar ni HÄÄÄR

Detta är bara en liten DEL av ALLT som står i denna fantastiska bok
Vissa avsnitt i boken vänder sig till den som enbart svälter medan andra vänder sig till den som hetsäter, oavsett normalvikt, undervikt eller övervikt. Det blir dock tydligt att de båda tillstånden – svält och hetsätning – har många gemensamma beröringspunkter och att behandlingen i mycket är densamma. Förutom en bra vägledning för den som har en ätstörning så ger även Mattillåtet fina och bra råd till den drabbades anhöriga och närstående.
Det är inget samarbete utan bara ett bra tips på en bok jag haft med mig i många år och som har hjälpt mig mycket!

Jag tror faktiskt att den främsta anledningen till att Mattillåtet verkligen håller i längden är helt enkelt att den innehåller sanningen! Mattillåtet följer inga trender, utan grundar sig på kunskap och sunt förnuft. Därför står den sig än idag emot ”expertråd” om kost och dieter.

Gillar

Kommentarer

lillalin
lillalin,
åh ja, den boken är så bra och har verkligen varit en stor hjälp till mig i vägen till friskförklarandet. Hoppas du får stor nytta av den. Du är stark! KRAM!​❤
nouw.com/lillalin
nikolinapettersson
nikolinapettersson,
Va kul att höra! 😊 jo precis som de står i texten har jag haft nytta av den i många år haha 😊 kram
nouw.com/nikolinapettersson
lillalin
lillalin,
haha ja, jag skrev visst kommentaren lite fort.. 😉
nouw.com/lillalin
Ida ,
Läst den massa gånger. Superbra 😊
onlyonewaytogo.blogg.se
nikolinapettersson
nikolinapettersson,
Ja den är riktigt bra 👊🏼👌🏼
nouw.com/nikolinapettersson
Camilla
,
Så bra och viktig bok 👍
nikolinapettersson
nikolinapettersson,
Ja men visst är den?! 😍🙌🏼
nouw.com/nikolinapettersson
AnnaJeanette
AnnaJeanette,
Vilket bra inlägg! 💕
nouw.com/annajeanette
nikolinapettersson
nikolinapettersson,
Tack snälla 😃👊🏼
nouw.com/nikolinapettersson
Lina
,
SÅ jäkla bra inlägg och boken verkar riktigt bra!
nikolinapettersson
nikolinapettersson,
Tack snälla 😃 de är den 👊🏼
nouw.com/nikolinapettersson
erikssontowa
erikssontowa,
Åh tusen tack för boktipset, verkar intressant <333
nouw.com/erikssontowa
nikolinapettersson
nikolinapettersson,
Den är riktigt riktigt bra 😘👊🏼
nouw.com/nikolinapettersson
Anonym
,
Du är så duktig på att skriva!!! Alla dina inlägg är värdefull och du har så otroligt mkt kunskaper om ätstörningar och psykiskt ohälsa. Jag tycker du skulle jobbat som vårdare på en ätstörningsenhet eller något annat ställe där man hjälper personer med ätstörningar! Just för att du är så himla duktig ❤️
nikolinapettersson
nikolinapettersson,
Alltså TACK! din kommentar gjorde och gör mig så glad! En del av mig vill de, men vet inte om jag klarat av att utbilda mig till sjuksköterska.. men de finns kanske andra vägar också.. 😊 tusen tack igen för din kommentar iallafall, dina ord värmer massor! Kram
nouw.com/nikolinapettersson