Att leva ett liv, inte vinna ett krig -

Psykisk ohälsa, Tips, Hälsa

De senaste veckorna har jag läst två otroligt bra böcker, alltså garanterat de bästa böckerna jag någonsin läst och två böcker jag verkligen tycker ALLA borde läsa, iallafall om man vill lära sig att hantera och leva sitt liv på bästa sätt vilket jag tycker alla borde och just därför vill jag tipsa alla er om dessa böcker. Den första boken heter "att leva ett liv, inte vinna ett krig" och den andra heter "Vem är det som bestämmer i ditt liv?" Första boken handlar om radikal acceptans och den andra om mindfullness och jag har verkligen förstått vad mindfullness faktiskt handlar om och fy fan vad viktigt de är.
Jag är glad att jag läste dessa böcker NU för de är nu jag verkligen är mottaglig för dom och de man lär sig i böckerna. Dessa två böcker har verkligen hjälp mig enormt mycket och jag vet att jag kommer ha nytta av böckerna och de jag lärt mig ur dem hela mitt liv.
Här nedan kan ni läsa utdrag ifrån båda böckerna.

Att leva ett liv, inte vinna ett krig 

"Din kropp är som den är. Fly inte bort från din kropp eller tankar om den men tvinga heller inte tankar att stanna, Tänk på din kropp neutralt och faktamässigt. Gör en lista över vad du kan göra och fortfarande klarar av att göra med din kropp istället för hur den ser ut. Du kan kanske gå, springa, lukta, se skratta, äta, din kropp kan ta dig till Paris eller London, du kan lyssna på musik etc. Beskriv alltså funktioner i stället för utseende. Döm inte dig själv om du har svårt att acceptera din kropp. Acceptera kroppen och gör de som kan behövas göras, nämligen att sköta om den på bästa sätt. "

"Tankar och känslor hänger ihop och påverkar varandra på olika sätt. Om du inte kan acceptera en del tankar är de förmodligen så att de skapar obehagliga känslor hos dig. Känslor kan, som sagt, uppstå av tankar men känslor kan också utlösas snabbt av yttre stimuli och händelser utan att tankarna hinner med. Många lider så av sina känslor att de söker hjälp av psykofarmaka eller psykoterapi. Kanske är du en av dem? De flesta som söker sig till psykiatrin gör det för att bli av med känslor eller byta ut negativa känslor mot positiva. Målet är att bli lycklig, helst konstant och varaktigt. Du själv och omgivningen gör allt för att försöka tillfredsställa önskemålet men utan att lyckas särskilt väl. Kanske har du en konstant oro. Kanske lever du med en ständig men ändå hanterlig sorgsenhet. Kanske är du rejält rädd, ja paniskt rädd, inför olika saker i livet eller så går du omkring och skäms över dig själv och ditt liv. Ilskan är kanske den mest dominerande känslan, du lever kanske med ett raseri som handikappar dig på olika sätt. Du kan också vara rejält uttråkad av livet och av din tillvaro. Du kanske inte ens lägger märke till till positiva känslor när de dyker upp, därför att du är så upptagen av att hindra och bli av med de negativa"

Vem är det som bestämmer i ditt liv?

"Ofta kan dömande tankar leda oss in i svårigheter. Särskilt besvärande kan det vara att ha negativa dömande tankar om sig själv. Replikerna kan gå i stil med: " Men Herregud hur kunde jag göra något så korkat?" "De tycker säkert att jag inte är klok" "Jag är så dum/ful" och så vidare..
Det är handikappande att leva med en ständig bakgrundsmusik av självkritiska tankar. Tänk dig att en människa skuggades av någon som ständigt upprepade dömande kommentarer som: "Du fattar ändå ingenting" " Det du säger är ointressant". Om en människa du bryr dig om råkade ut för något sådant skulle du antagligen försöka driva bort den elaka kommentatorn. Detsamma kan du behöva göra för din egen räkning, om du är utsatt för negativa tankar från den inre scenen.
För att bli av med en dömande tanke behöver du först identifiera den som en tanke, inte ett faktum. Att du exempelvis tänker att du är dum betyder inte nödvändigtvis att du ÄR dum"

// Bok 1 // Bok 2 //

Gillar

Kommentarer

Emma
,
De låter som väldigt sunda och bra böcker!
Tessjohans
Tessjohans,
Åh låter som väldigt bra och intressanta böcker! Blir själv lite sugen på att beställa hem faktiskt <3
nouw.com/tessjohans
Malin
,
Men hur bra böcker vrekar inte de där vara??! 😊
Lillymihlte
Lillymihlte,
Åh men vilka supertips, dom verkar verkligen vara värda att läsa båda två!! <3 Kram fina!
nouw.com/lillymihlte